О ШКОЛИ

О ШКОЛИ

ИСТОРИЈАТ ШКОЛЕ

ОШ ”Драгиша Луковић Шпанац” налази се на магистралном путу Крагујевац – Јагодина, у насељу Белошевац. Прва школа у овом насељу датира још из давне 1918. год. У недостатку простора школа је организована у кућама виђенијих белошевчана. У кући Душана Радовановића у засеоку Речани 1918. год. (по неким изворима 1919. год.) почело је организовано образовање, заправо прва школа, а први учитељ био је Будимир Рашић. Друга школа се 1921. године отвара у засеоку Бугар-мала у кући Циге Димитријевића.

Прва зидана школска зграда гради се 1928. год. на месту где се и данас налази школа, упоредо са зградом школе у Баљковцу (две потпуно истоветне зграде), док је заједнички управитељ  био Драгиша Михајловић. Школа тада није имала друго име до ,,Доња школа” – школа у Белошевцу и ,,Горња школа” – школа у Баљковцу.

После рата школа добија име Драгише Луковића, мештанина – борца у шпанском рату. Развојем образовања уопште 1953. године школа први пут уписује ученике у 5. разред, а 1956. постаје потпуна осмогодишња школа.

Миграцијом становништва из околних села стара школа постаје претесна па 196. године тадашњи директор школе Милорад Ђорђевић  Уча заједно са мештанима гради нову школску зграду која постоји и данас и у којој се одвија настава. Школа се даље шири, напредује и расте, па се јавља потреба за новим простором. Тако 1980. на месту прве школе почиње изградња још једне зграде са још 8 учионица и 3 кабинета. Некако у исто време почиње се и са изградњом фискултурне сале. Данас школа располаже свим потребним објектима за извођење савремене наставе.

Драгиша Луковић (десно) шпански борац

ШКОЛА ДАНАС

Школа је организована као самостална осморазредна васпитно образовна установа у чијем оквиру су и истурена одељења у Баљковцу и Доњој Сабанти.

Основна школа „ Драгиша Луковић Шпанац“ у Крагујевцу, имајући у виду материјално-техничке услове рада, располаже савременим и адекватним наставним средствима, училима и опремом. За извођење образовно васпитног рада Школа располаже просторијама које одговарају прописаним нормативима.

Матична школа у Белошевцу се састоји од две спојене школске зграде, изграђене у деловима и то 1953. и 1980. године, са кабинетима, библиотеком, учионицама продуженог боравка, дигиталним кабинетом, просторијом за предшколско образовање, кухињом са трпезаријом, котларницом, наставничком канцеларијом, као и канцеларијама административне и ПП службе. Фискултурна сала је изграђена 1990., а 2019. године је реновирана средствима компаније Спортвисион. Поседује два спољна школска терена за све спортове, и два ђачка улаза са северне и јужне стране, што омогућава прилаз ученика, родитеља, запослених и свих осталих сарадника. У матичној школи од школске 2017/18. одвија у једној смени за ученике млађих и старијих разреда, а у другој смени за полазнике функционалног основног образовања одраслих. Школа је у потпуности покривена алармним системом, бежичном интернет мрежом од 2018. године и видео-надзором од 2019. године. Настава за старије и млађе разреде почиње од 8 часова.

Зграда школе у Доњој Сабанти је реновирана 2003. Располаже са две учионице, чајном кухињом, санитарним чвором и наставничком канцеларијом. Школско двориште је ограђено са пуно зелених површина. Грејање је на чврсто гориво (дрва и угаљ). Школа је покривена интернетом и алармним системом од 2019. године. Настава од првог до четвртог разреда се одвија у комбинацији и почиње од 8 часова.

Школа у Баљковцу поседује две зграде: једну зграду изграђену 1928. и другу зграду изграђену 2000. године која у свом саставу има две учионице, просторију за предшколско, наставничку канцеларију, чајну кухињу, три санитарна чвора, и велику покривену терасу која спаја стару и нову школску зграду. Зграда је покривена интернетом и алармним системом од 2019. године. Настава се одвија од 9 часова.

Васпитно образовни рад је организован у петодневној радној недељи у две смене у матичној школи и у једној смени у истуреним одељењима. Одељења савремео опремљеног, креативног продуженог боравка похађају наставу пре подне од 7 до 16 часова.

У школи је организована ишрана за ученике који су у продуженом боравку, као и ужина за остале ученике.

Ученици од И-ИВ разреда изучавају су енглески језик, а од В-ВИИИ и немачки језик.

Од изборних предмета у разредној настави су заступљени: Грађанско васпитање/ верска настава, од играчке до рачунара, чувари природе, лепо писање и народна традиција према избору ученика.

Ученици од 5-7 разреда изучавају као слободне наставне активности хор и оркестар, цртање, сликање и вајање и одговорно одрастање.

Полазници у оквиру ФООО имају први (од 1-4 разреда), други ( 5. и 6. разред) и трећи циклус ( 7. и 8. разред) са навршених 15 година. Имају предмете по циклусима и за три године могу завршити основну школу након чега полажу завршни испит према афирмативним мерама Министарства просвете. Школска година за полазнике почиње месец дана касније и завршава се месец дана раније него осталим ученицима. Настава се одвија четири дана недељно (од понедељка до четвртка) у поподневним часовима.

Европски дан језика

Стручно веће страних језика Европски дан језика обележило је у среду 28. септембра 2022. године у холу школе.
Наставница немачког језика Славица Весовић Васовић, наставници енглеског језика Вера Ћосић, Јелена Арсић, Бојан Илић и школски библиотекар Драгана Мијовић, уз помоћ ученика и чланова Вршњачког тима, осмислили су низ активности за тај дан.
На наше огромно задовољство, сви ученици школе, њих близу 400, било је део обележавања овог важног датума.
Ученици су имали прилику да одиграју квиз и погоде на основу приказаних фотографија о којој држави је реч .
Ученици су такође могли да посете штандове са палиндромима, учествују у стварању језичког стабла, испробају брзалице на више језика, погледају примере најдужих речи на свету, одиграју језички квиз тајних агената, погоде које чињенице у вези са језицима се налазе иза одређених цифара на паноу, науче да броје на четири страна језика, одговоре на разне језичке изазове.
Кроз обележавање Дана језика, пажљиво одабраним активностима и инспирисани пројектом „Квалитетно образовање за све“, развијали смо критичко разумевање нас самих, језика и култура, подсетили се и научили да имамо отвореније ставове према другим културама, да боље разумемо и вреднујемо културне различитости и подсетили се колико важну улогу имају одговорност и поштовање других култура.
Уживали смо, забавили се, а и научили доста тога!

skolske-sekcije

Савремене секције

Стручни кадар


Позив будућим првацима (Погледај видео позив будућим првацима)

Топлина, знање и стручност наших учитеља; Целодневна настава и продужени боравак за ученике 1. и 2. разреда; Потпуно опремљени кабинети за потребе непосредне и онлајн наставе кроз употребу информационо-комуникационих технологија, дигиталних уџбеника и интерактивног Буквара; Разноврсност ваннаставних активности: луткарска, драмска, новинарска, спортска и друге секције; Ђаци репортери – наш бренд; Двориште, спољни део зграде, али и сама унутрашњост школе и ходници покривени су видео надзором чиме је знатно повећана безбедност ученика.
Још један успех наших луткара, овог пута на онлајн фестивалу. На 4. “ЛУТВИДУ” у Бијељини “Мудријаши“ су са представом “Успавана лепотица” Љубивоја Ршумовића по оцени стручног жирија заслужили прегршт награда и признања.