Дан демократске културе

Dan za obrazovanje demokratske kulture, u okviru projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“, pod pokroviteljstvom Saveta Evrope, održan je 4. oktobra u našoj školi.

Od 2020. godine naša škola je jedna od 60 škola u Srbiji koje kod svojih učenika podstiče i razvijaja kompetencije za demokratsku kulturu, kako bi sutra bili bolji građani sveta u kojem žive. Dosadašnja realizacija projektnih aktivnosti vrednovana je 2022. godine i proglašena za mentor školu među 36 škola u Srbiji. Svoje diseminacione aktivnosti uspešno je sprovela u 6 osnovnih škola ŠU Kragujevac – “Vuk Stefanović Karadžić”, “Natalija Nana Nedeljković”, “Rada Šubakić”, “19. oktobar”, “Sveti Sava” i “Škola sa domom za učenike oštećenog sluha”.
Kao kruna svih projektnih aktivnosti ovihškola upriličen je Dan za obrazovanje demokratske kulture sa ciljem da se pokaže da se saradnjom, poštovanjem, empatijom, odgovornošću, tolerancijom i ljubavlju svih aktera obrazovne institucije podiže kvalitet nastave.

Program je pratio niz aktivnosti – Demokratska mapa, društvena igra Moje demokratsko ja, đačka turistička razglednica grada Kragujevca, Kefalica, predstavljanjem debatnom kluba, forum teatra, saradnje sa domom starih, nastavnim aktivnostima na temu rodne ravnopravnosti, školskim sajmovima, prezentacijom važnosti mentalnog zdravlja i podsticanja kreativnosti u pisanju.
Poruku o toleranciji poslali su nam lutkari “Da i tebi i meni bude dobro”, a nastavnici, roditelji, bivši učenici, pedagog i pomoćni radnik poruku zajedništva poslali su muzičkom tačkom “Za milion godina” praćenu flesh mobom učenika na rolerima.
Hvala predstavnicima kancelarije SE -Kristijanu Rajković, Seleni Agatonović, ŠU načelniku Radojku Damnjanoviću, članu gradskog veća za obrazovanje Dušanu Aleksiću, mentroskoj školi OŠ “Radoje Domanović” (Niš), roditeljima, kolegama, đacima na poseti i podršci.