У сусрет међународном дану Рома

Координатор Тима Пројекта “Квалитетно образовање за све” Јелена Стефановић и чланови Тима Снежана Милошевић и Јелена Вукићевић заједно са полазницима ФООО присуствовали су отварању изложбе “Познати Роми света” која је одржана 5. априла.  Изложба је представљена у сарадњи са локалном заједницом у просторијама Народне библиотеке “Вук Караџић (одељење у Старој радничкој колонији). Организатори су Образовно културна заједнница “Романипен” и “Кућа ромске културе” из Београда. На изложби су представљене оригиналне фотографије Рома које су старе више од једног века, речници из различитих земаља као и портрети познатих Ромкиња. Изложбу је отворио проф. др Драгољуб Ацковић, док је након отварања изложбе одржана и панел дискусија “Културна баштина Рома Србије”.

 Поводом Међународног дана Рома, које се сваке године одржава 8. априла, присуствовавали смо Свечаној академији у Књажевско – српском театру. Свечаности су присуствовлали министри у Влади Републике Србије, градоначелник Крагујевца Никола Дашић, представници академске заједнице, националних и градских институција, као и припадници ромске заједнице. Присутнима су се обратили Божидар Николић – извршни директор “Романипен-а” испред организатора, др Гордана Дамњановић – помоћница градоначелника за здравствену и социјанлну заштиту, људска и мањинска права, Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка за бригу о породици и демографију проф.др. Дарија Кисић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов. Завртимо точак културе и квалитетног образовања за све!

У сусрет Међународном дану Рома на часовима ФООО разговарало се о историјату обележавања дана, химни и застави Рома. Полазнице ФООО су у улози наставница одржале час ромског језика, самостално припремиле и преводиле реченице и изразе на српски и енглески језик.